dinsdag 28 februari 2017

6 voordelen van hardlopen in de buitenlucht!

Met Loopgroep de Duinlopers sport je in elk geval 1x, maar als je wilt 2x per week in de buitenlucht: in het bos, in het duin, langs het strand. Weer of geen weer; de hardlooptraining gaat eigenlijk altijd door.

En dat komt goed uit, want buiten zijn is niet alleen leuk, maar ook nog eens heel gezond.

Voordeel 1: Stimuleer humeur en hersenen
Bewegen in de buitenlucht is beter voor je humeur dan wanneer je sport met een dak boven je hoofd. Omgeven zijn door natuur zorgt voor een ontspannen gevoel en een vermindering van stress. En het wordt geassocieerd met een gezondere geest. Verder laat onderzoek zien dat buiten sporten ook je creativiteit en probleemoplossend vermogen stimuleren. Een groene omgeving stimuleert ook je oogspieren: in een natuurlijke omgeving dwalen ze meer af en wissel je af met dichtbij en veraf zicht.  En de groene omgeving geeft je zelfvertrouwen een boost. De aanwezigheid van water laat zelfs het sterkste effect zien. Het exacte mechanisme achter al deze bevindingen wordt nog ontrafeld, maar dat buiten sporten mentale voordelen heeft staat wel vast. Mensen die buiten sporten voelen zich vitaler en energieker dan hen die dezelfde sportieve activiteit binnen beoefenen.

Voordeel 2: Houd het langer vol
Vast wel herkenbaar: je gaat buiten een rondje doen en voor je het weet ben je een uur verder. Iets dat je op de loopband niet zo snel gebeurt... Op straat en in de natuur zijn geeft je allerlei zintuiglijke prikkels die ervoor zorgen dat je niet of amper op je horloge kijkt.

Voordeel 3: Minder snel ziek
Ben je gevoelig voor rondgaande virusjes dan kun je baat hebben bij buiten sporten. Resultaten van een Koreaans onderzoek in 2014 suggereren dat je met geregeld sporten de kans op een verkoudheid flink verkleint. De verklaring volgens de onderzoekers: regelmatig bewegen versterkt je immuunsysteem, waardoor je beter bestand bent tegen infecties. Buiten loop je overigens ook minder risico om aangestoken te worden dan in bijvoorbeeld een sportschool waar ziektekiemen wat meer de overhand hebben. Onze hersenen hebben baat bij zuurstofrijke lucht om goed te functioneren. Ook reinig je je longen en werkt het inademen van verse lucht verlagend op je bloeddruk en hartslag.
Zorg er wel voor dat je je in omgeving begeeft met schone lucht, dus zonder te veel uitlaatgassen.

Voordeel 4: Zonlicht
Het grote voordeel van overdag buiten sporten, is de aanwezigheid van daglicht en in het gunstige geval ook de zon. En zonlicht betekent niet alleen een gezonde kleur op je kop, maar ook de aanmaak van vitamine D. En vitamine D draagt bij aan sterke botten. Je krijgt al voldoende vitamine D als je in de zomer een half uur buiten met onbedekt hoofd en onbedekte armen in het daglicht bent. In de winter is dit anders: een goede reden om dus meer of langer buiten de hort op te gaan. Blootstelling aan voldoende licht zorgt eveneens voor een beter slaapritme. En dat is weer van positieve invloed op je algehele fitheid.

Voordeel 5: Goedkoper sporten
Wat ook zo fijn aan buiten sporten is, is dat het vaak veel goedkoper is dan in een sportschool. De frisse lucht is gratis. In het geval van trainen met Loopgroep de Duinlopers betaal je voor de looptraining en toegang tot het PWN-natuurgebied slechts een klein bedrag.

Voordeel 6: Goed tegen ongesteldheidskrampen (vrouwen) en goed voor de zaadcellen (mannen)
Hoe meer je beweegt, hoe minder je last hebt van kramp. Beweging maakt spieren los en zorgt dat je beter kunt ontspannen. Buiten sporten helpt (bij mannen) de zaadcellen op weg. De man produceert er namelijk een stuk meer van - tot 48% extra als je elke dag een uurtje buiten sport en tot 42% extra als je 1,5x per week buiten sport.

Bron: https://www.fit.nl/blog/voordelen-buiten-sporten, http://gezondergenieten.nl/buiten-sporten-10-redenen/