zondag 21 mei 2017

Teken en hardlopers ..

Wees na een rondje hardlopen door het duin en/of bos alert op teken. Dit spinachtige beestje houdt zich op in (hoog)gras en in bomen. De kleine zwarte nimpfjes hebben de grootte van een speldenknop en ze vinden het heerlijk om zich in (warme, vochtige) huidplooien te verschansen.



Tips:

  • Check na het hardlopen je complete lichaam op teken.
    Kijk en controleer grondig! 
    • enkels, knieholtes, liezen, navel, bilnaad, kruis, ellebogen, nek, oren
    • dames met lang haar of paardenstaarten: check nek en oren extra
    • plassen in het gras: check je intieme delen 
  • Laat na je training de plekken op je lichaam waar je zelf niet goed kunt kijken/voelen op je controleren door iemand anders.
  • Voel je ergens op je huid een korstje zonder dat je daar daarvoor een wondje had: zeer goed mogelijk dat dit een teek is. 
Waarom is de teek gevaarlijk?
Een tekenbeet kan je ziek maken door de Borrelia bacterie die sommige teken bij zich dragen. De bacterie komt voor in het bloed van kleine knaagdieren en kan door een tekenbeet overgebracht worden op de mens. De bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

HELP, ik heb een teek! Hoe verwijder je een teek?
Het beste is om een teek met behulp van een tekentang te verwijderen. Deze zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogist.

Gebeten! En dan? 
Houd de plek waar je de teek verwijderd hebt goed in de gaten. Maak desnoods meerdere momenten op de dag een foto van de plek waar de teek zat. Als zich een rode kring vormt om de "wond", ga dan direct naar de huisarts of EHBO/spoed. Is dit in een vroeg stadium, dan krijg je zeer waarschijnlijk antibiotica voorgeschreven. Belangrijk is om te weten hoe lang een teek op je huid heeft rondgelopen. De teek zoekt namelijk naar de beste plek en wanneer  hij deze gevonden heeft, zet hij zijn mond aan de huid om zich daarna vol bloed te zuigen. Dat duurt ongeveer 24-78 uur. Pas wanneer hij zich helemaal heeft volgezogen, kan hij de bacteriën die hij eventueel heeft, overdragen. Ben je er dus heel snel bij, dan is de kans op besmetting minimaal.

Op de website Tekenradar.nl kun je meer lezen over de "what & where abouts" van dit spinachtige beestje.